Una STANIĆ

HRVATSKA, 1997.

Una Stanić je trenutno student osnovnih studija violine Univerziteta za muziku i umetnost u Beču u klasi Prof. Pavela Vernikova i Univerziteta za muziku i umetnost u Gracu, u klasi Prof.Vesne Stanković-Moffatt.
Dobitnik je velikog broja nagrada na natjecanjima, medju kojima su najznačajnija: „Remember Enescu“ u Rumuniji, „Kocian“ u Češkoj, „Premio Vittoria Caffa Righeti“ Citta di Cortemilia u Italiji, „Ohridski biseri“ u Makedoniji, „Andrea Postachinni“ u Italiji, „Szymon Goldberg Award 2013“ u Njemačkoj, „Mary Smart Competition“ u Njujorku, „Youth with orchestra“ u Italiji, „Fidelio 2015“ u Beču i Internacionalno natjecanje Muzičke omladine 2016 (WFIMC).
Dobitnik je nagrade Najperspektivniji mladi umetnik u 2012.godini od strane udruženja umjetnika „ArtLink“ Fondacije, Stipendije austrijske pokrajine Štajerska za istaknutog mladog muzičkog umjetnika u 2013. godini, te Stipendije Maestra Claudia Abbada za usavršavanje na Muzičkoj akademiji Fiesole.
Učesnik je Medjunarodnih muzičkih festivala TIHMS u Holandiji, „Summit music festival“ u Njujorku, „Evmelia Festival“ u Grčkoj, „International Luca Festival“ u Italiji, Ljubljana festivala, kao i Art Link, Bunt i Bojčinskog festivala u Beogradu i „KozArt“ u Aleksandrovcu.
Održala je brojne resitale i solističke koncerte sa simfonijskim orkestrima u Austriji, Italiji, Rumuniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Sloveniji, Sjedinjenim Državama i Srbiji.
Nastupala je u Musikverein-u i Konzerthausu u Beču.
Krajem 2014. postala je najmladji član Bečkog Kamernog Orkestra.
Prvi izlučni krug
J. S. Bach: Grave i fuga iz 2. sonate za violinu solo u a – molu, BWV 1003
N. Paganini: Dva capriccia iz op. 1 za violinu solo: 9, 11
F. Krežma: Scherzino za violinu solo (arr. by G. Končar)

Drugi izlučni krug
W. A. Mozart: Prvi stavak koncerta za violinu i orkestar u D – duru, KV 218
C. Franck: Sonata za violinu i glasovir u A – duru
M. Ravel: Tzigane

Finale
J. Brahms: Koncert za violinu i orkestar, op. 77 u D – duru